RECOURCES

De zes sleutels voor succesvol leiderschap in innovatie

4

Hoe maak je als leider de stap van idee naar innovatie

van idee naar innovatie

Wat mij altijd opvalt in het Land van Innovatie is dat het ontwikkelen van nieuwe ideeën zo’n prominente plek heeft. Natuurlijk begint elke innovatie met een creatief idee en natuurlijk is dit het meest magische en sexy onderdeel van het proces. Echter, met het idee alleen ben je er nog niet. Er is pas sprake van innovatie als een idee ook echt is doorontwikkeld, met al het bloed, zweet en tranen dat hiermee gepaard kan gaan. Op dit moment staan zelfrijdende auto’s en trucks bijvoorbeeld volop in de belangstelling. Het idee is er maar hoe kom je tot daadwerkelijke innovatie?  Het is het contrast tussen zeg Leonardo da Vinci (magnifieke ideeën maar weinig uitwerking) en Thomas Edison (“Genie is 1% inspiratie en 99% transpiratie”).

 

Practices and Tools

Gelukkig zijn er uitstekende “practices and tools” om van idee naar innovatie te gaan. De kern hiervan is intelligent experimenteren en snel falen om zo maximaal te leren en onzekerheden te reduceren. De Agile filosofie en het SCRUM-denken zijn hiervan een uitdrukking: geen grote (project-) plannen, maar deeltrajecten waar de focus ligt op experimenteren, valideren en snel stapje voor stapje vooruitgaan.

 

Fail fast (and cheaply)

In mijn tijd bij Shell als Vice-President Human Resources voor de afdeling Innovation, Research & Development, werkten we hard aan een cultuur van “speed over perfection” en moedigden we medewerkers aan om 80% oplossingen te vinden, hiervan te leren en volgende versies te maken. Ook stimuleerden we medewerkers “to fail fast” (en liefst ook “to fail cheaply” want een project stoppen waar al veel in is geïnvesteerd is extra pijnlijk). Deze cultuur staat haaks op wat normaal is in organisaties. Gewoonlijk gaat het om geen fouten maken en om het op tijd leveren van “het plan”.  Als innovatieleider is het belangrijk om hier alert op te zijn en een cultuur te creëren waar mislukkingen mogen en zelfs gevierd worden. Een mooi voorbeeld hiervan is Amazon. In zijn brief aan aandeelhouders eerder dit jaar schrijft CEO Jeff Bezos: “One area where I think we are especially distinctive is failure. I believe we are the best place in the world to fail (we have plenty of practice!), and failure and invention are inseparable twins”.

 

Emotionele Roller Coaster

Het laatste punt wat ik over het traject van idee naar innovatie wil noemen is dat er veel aandacht is voor het hoe. De SCRUM methodologie met al haar richtlijnen is hiervan een goed voorbeeld. En ook het populaire werk van Strategyzer (bekend van het Business Model Canvas) straalt dit uit. Soms krijg je het gevoel dat het ontwikkelingstraject een simpel stappenplan is, met formulieren en templates die je in moet vullen. Wat op de achtergrond blijft is de emotionele roller coaster waar innovators doorheen gaan. Hoe zou jij het vinden als een nieuw experiment weer niet brengt wat je hoopt, als er tegenslag is uit onverwachte hoek (bv een kritische partner gaat failliet) terwijl je een enorme druk voelt (van jezelf en anderen) om te leveren? Wellicht is 1% inspiratie, 89% transpiratie en 10% mededogen een mooie variant op de uitspraak van Edison…

 

Ik ben heel benieuwd wat jij in jouw organisatie doet om van idee naar innovatie te gaan. Laat het weten in het commentaarveld onderaan deze pagina, zodat iedereen ervan kan leren.

En ontvang gratis de vragenlijst “Ben jij klaar voor innovatie?”, waarmee je een inschatting kunt maken hoe jouw organisatie scoort op innovatief vermogen.  

Deze blog is onderdeel van de 6-delige cyclus “Succesvol Leiderschap in Innovatie”. En deze cyclus is een reflectie van het boek Leidinggeven aan Innovatie dat ik samen met Paul Hartman heb geschreven. Het is verkrijgbaar is bij Bol.com