Aan wie denk jij als je aan grote innovatieleiders denkt? Bij mij komen namen op als Steve Jobs, Elon Musk, Richard Branson, Bill Gates, Mark Zuckerberg en Jeff Bezos, om er een paar te noemen. Ze zijn/waren de rockstars van hun tijd en een rolmodel voor velen.
Rasondernemers, die klein begonnen waren (in de spreekwoordelijke “garage”) en met hun verdiende kapitaal filantropie gingen bedrijven. Het zijn daarmee “enlighted millionaires” (of in hun geval beter: “enlighted billionaires”) geworden en ze modelleren hoe “business for good” of “conscious capatalism” gestalte krijgt.
De meeste leiders waarmee ik werk hebben een andere achtergrond. Zij zitten bij grote organisaties en zijn niet in een “garage” begonnen. Hieronder een viertal suggesties die in mijn ervaring voor deze groep belangrijk zijn om succesvolle leiders in innovatie te worden, lering trekkend uit de praktijken van de “rockstars”.
Waarschijnlijk de belangrijkste rol van een leider is om strategische richting te geven en een inspirerende toekomst te schetsen. Dit geeft medewerkers het kompas waaraan ze hun activiteiten kunnen ijken en creëert de magische energie waarin de organisatie zich ontvouwt. Als het erop aankomt hoef je als innovatieleider zelf niet creatief te zijn omdat je kunt bouwen op de ideeën die vanuit de organisatie komen. Belangrijk is om een goede neus te hebben voor kansrijke ideeën en nee te zeggen tegen ideeën die te ver af staan van de “purpose” en strategie van de organisatie.
Voor innovatie is het vruchtbaar maken van verschillen essentieel. Nieuwe ideeën komen voort uit “botsingen” van verschillende denkwerelden. Het is dus zaak om mensen met verschillende achtergronden met elkaar in contact te brengen. In de Innovation, Research & Development afdeling van Shell bijvoorbeeld werkten we aan het bouwen van een vruchtbaar ecosysteem van onderzoekers, met jaarlijks een flink aantal nieuwe PhDs van buiten (vers bloed), een gezonde instroom van medewerkers uit bestaande businesses (om te weten wat er echt nodig is), samenwerking met universiteiten (voor de nieuwste inzichten) en open innovatie met andere bedrijven (klein, middelgroot of groot). Met diversiteit alleen ben je er natuurlijk niet. De echte hoofdprijs is om de verschillen vruchtbaar te maken, en daarvoor is het creëren van een inclusieve werkomgeving en excellent teamwerk essentieel.
In de meeste organisaties bestaat er een spanningsveld tussen innoveren en het uitvoeren van het primaire proces. Bij uitvoeren gaat het om 100% kwaliteit, 100% voorspelbaarheid en 100% efficiency. Fouten maken is hier een zonde. Bij innoveren gaat het om slim experimenteren, om zo snel mogelijk zoveel mogelijk te leren. Fouten maken is hier juist een deugd. Goede leiders zijn in staat om een cultuur te creëren waar beide mindsets naast elkaar kunnen bestaan en waar het gewaardeerd wordt als bestaande praktijken steeds worden uitgedaagd.
Uiteindelijk begint elk leiderschap bij jezelf, en dat geldt ook voor het leiden van innovatie. Waar zit jouw “passionate purpose” en hoe vertaal je die naar innovatie? Hoe creëer je een veilige omgeving waar medewerkers zichzelf kunnen zijn en hun hele persoon meebrengen? Hoe moedig je mensen aan om interne barrières te doorbreken en boven zichzelf uit te stijgen? En hoe ontwikkel je emotionele rijpheid en wijsheid om je weg te bepalen in een steeds complexere wereld? Dit vereist innerlijk werk en reflectie, helderheid over je levensdoel, openstaan voor nieuwe ervaringen en durven te experimenteren.
Er zitten natuurlijk veel meer aspecten aan het leidinggeven aan innovatie. Ik ben daarom heel benieuwd wat jij in jouw organisatie op dit gebied doet. Laat het weten in het commentaarveld onderaan deze pagina, zodat iedereen ervan kan leren.
En ontvang gratis de vragenlijst “Ben jij klaar voor innovatie?”, waarmee je een inschatting kunt maken hoe jouw organisatie scoort op innovatief vermogen.
Deze blog is onderdeel van de 6-delige cyclus “Succesvol Leiderschap in Innovatie”. En deze cyclus is een reflectie van het boek Leidinggeven aan Innovatie dat ik samen met Paul Hartman heb geschreven. Het is verkrijgbaar is bij Bol.com. Er zitten natuurlijk veel meer aspecten aan het leidinggeven aan innovatie. Ik ben daarom heel benieuwd wat jij in jouw organisatie op dit gebied doet.